Novartis Institutes for BioMedical Research Cambridge, MA

View Project Info
Novartis-TMA-6691.jpg Novartis-TMA-6692.jpg Novartis-TMA-6887.jpg

The best science depends on shared discovery as much as on the tools and spaces for personal inquiry. The Novartis building at 22 Windsor St. is designed as an incubator for community and collaboration within a state-of-the-art research environment. Moving away from an introverted lab model, the new facility promotes engagement within as well as outside the lab. Broad sightlines and a modular furniture system transform siloed research space into a flexible platform for collective investigation. Elsewhere, small nooks and larger communal spaces meet in daylight-filled atria along a continuous stair: vibrant spaces for chance encounters. On the exterior, glass louvers with copper mesh interlayers shade sensitive lab areas while social spaces are expressed by large stone frames, enlivening the southern façade in a dialogue with the campus, community, and city.

 

Design Architect:
Toshiko Mori FAIA
Joshua Uhl AIA LEED
Marta Fenollosa AIA LEED AP BD+C

Executive Architect:
Cannon Design

Consultants:
Ashley McGraw Architects P.C.

Structural Engineer:
Cannon Design

MEP:
Cannon Design

Electrical:
Cannon Design

Lighting:
Cannon Design

Landscape:
Michael van Valkenburgh Associates

 

Photographs © Iwan Baan

Location Cambridge, MA
Owner Novartis Institutes for Biomedical Research
Program Ground Up Research Facility
Size 300,000 sq ft